0 0
Naleśniki jabłkowe

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 szklanka Mąka
2/3 szklanki Mleko 3,2 %
1/2 szklanki Śmietana 22%
2 sztuki Jajko
1/2 cytryny Sok z cytryny
2 sztuki Jabłka
szczypta Cynamon
szczypta Kardamon
4 łyżki Masło
2-3 łyżki Olej arachidowy
do posypania Cukier puder

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Naleśniki jabłkowe

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Przepyszne, chrupiące i aromatyczne. Naleśniki jabłkowe to wyjątkowe danie na podwieczorek, ale również na obiad. Polecamy ten przepis.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

cukier puder
Oddziel żółtka od białek. Wsyp do wysokiego naczynia mąkę, wlej mleko i śmietankę. Dodaj żółtka, łyżkę cukru pudru i skórkę cytrynową. Zmiksuj, odstaw na 20 minut. Następnie ubij pianę z białek, delikatnie połącz z ciastem. Obierz jabłka, pokrój w cieniutkie plasterki. Oprósz cynamonem lub zmielonym kardamonem, skrop sokiem z cytryny. Na dwóch średnich patelniach rozgrzej trochę masła i oleju. Ułóż na dnie jabłka, posyp szczyptą cukru pudru i smaż przez 2 - 3 minuty. Teraz wlej na jabłka tyle ciasta, by je przykryło. Smaż przez chwilę, a gdy ciasto zastygnie, przewracaj za pomocą szerokiego noża na drugą stronę. Usmażone naleśniki układaj na blasze wyłożonej folią aluminiowej i wstawiaj do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Niech ciepłe czekają na podanie. Powinno wyjść 8 chrupiących naleśników.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Gołąbki ogrodnika
następny
MINESTRONE z ziemniakami
poprzedni
Gołąbki ogrodnika
następny
MINESTRONE z ziemniakami