0 0
Pieczony pstrąg z pomarańczą

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
8 sztuk Świeży pstrąg nieduży
4 gałązki Świeży tymianek
8 gałązek Natka pietruszki
1 sztuka Cebula
2 sztuki Banan
4 łyżki Ocet jabłkowy
1 łyżeczka Świeża kolendra
Sól
Pieprz
Masło
Składniki do przygotowania sosu:
4 sztuki Pomarańcza
1/2 sztuki Cytryna
2 sztuki Żółtko
100 g Masło
1 filiżanka Bulion drobiowy
Sól
Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pieczony pstrąg z pomarańczą

Kuchnia:
  • Porcje 4
  • Średni

Składniki

  • Składniki do przygotowania sosu:

Opis

Udostępnij

Twoi bliscy lubią rybę, a Tobie brak już pomysłów? Polecamy nasz przepis na Pieczonego pstrąga w pomarańczach to bardzo aromatyczne danie na obiad. Spróbujesz?

(Visited 269 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Oczyść i umyj starannie pstrągi (szczoteczką). Nożem zrób po dwa ukośne nacięcia na obu bokach każdego z pstrągów.

Wymieszaj w miseczce: posiekany tymianek i pietruszkę, skórkę otartą z jednej pomarańczy, drobno posiekana cebulę, kolendrę, ocet winny, sok z jednej pomarańczy, sól i pieprz. Posmaruj w środku pstrągi tak przygotowaną pastą i wstaw na cztery godziny do lodówki.

Wyłóż brytfannę folią aluminiową, posmaruj masłem. Ułóż pstrągi, przykryj szczelnie drugim arkuszem folii i wstaw na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

W tym czasie przygotuj sos. Zagotuj w rondelku bulion z pokrojoną cienko skórką z dwóch pomarańczy. Gdy nieco odparuje, wlej sok wyciśnięty z cytryny i sok z dwóch pomarańczy. Gotuj przez 5 minut, zdejmij z ognia i ubij z żółtkami i masłem. Ponownie postaw na ogniu, posól, popierz i podgrzewaj, aż sos lekko zgęstnieje.

Tuż przed podaniem ułóż na każdym pstrągu "łuskę" z cienko pokrojonych bananów, posmaruj odrobiną stopionego masła — podgrzej w piekarniku. Pokrój w plastry jedna pomarańcze (do dekoracji), postaw na małym ogniu sos. Na 8 podgrzanych talerzach rozlej po łyżce sosu, ułóż pstrągi, udekoruj plastrami pomarańczy i natką pietruszki.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kurczak w białym winie
następny
Uszka z grzybami
poprzedni
Kurczak w białym winie
następny
Uszka z grzybami