fbpx
0 0
Pierniczki na choinkę

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g Mąka
250 g Miód
3/4 szklanki Cukier
1 łyżeczka Soda oczyszczona płaska
1 sztuka Jajko
2 łyżeczki Napar z mocnej kawy
1 łyżeczka Goździk zmielone
1 łyżeczka Cynamon
szczypta Kardamon
szczypta Gałka muszkatołowa
1 sztuka Skórka cytrynowa z całej cytryny
1/2 kostki Masło

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pierniczki na choinkę

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Pierniczki na choinkę.  Aromatyczne i bardzo smaczne. Malowanie ich to radość dla całej rodziny. Smaczne, wypróbuj ten przepis.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Miód ucieramy w misce z masłem (może być lekko podgrzane), cukrem i jajkiem. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (wymieszane z 2 łyżkami ciepłej i zimnej kawy) i skórkę cytrynową. Ucieramy i wsypujemy przesianą mąkę i sodę. Zagniatamy ciasto i starannie przykryte odstawiamy do lodówki na 2 - 3 dni (ale można i na dwa tygodnie).

W dniu pieczenia pierników wyjmujemy ciasto z lodówki, przygotowujemy stolnicę, foremki i odpowiednią ilość miejsca na świeżo upieczone pierniki, które muszą stygnąć leżąc płasko na pergaminie.

Gdy ostygną można zacząć niesamowitą zabawę w dekorowanie przepysznych świątecznych pierników.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Krążki ze szczupaka
następny
Pstrąg w musującym winie
poprzedni
Krążki ze szczupaka
następny
Pstrąg w musującym winie