0 0
Placek z pieczarkami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 i 1/2 szklanki Mąka
100 g Masło
1/3 szklanki Woda
Sól
Gałka muszkatołowa
Składniki na farsz:
1 kg Pieczarki
150 g Słonina
200 g Ser żółty twardy
2 sztuki Jajko
1/2 szklanki Śmietanka 18 %
2 ząbki Czosnek
2 sztuki Cebula
1 pęczek Natka pietruszki
Sól
Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Placek z pieczarkami

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na farsz:

Opis

Udostępnij

Łatwe w przygotowaniu. Placek z pieczarkami to idealny przepis. Na pewno przypadnie do gustu Twoim bliskim. Musisz spróbować.

(Visited 104 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Ucieramy widelcem posiekane masło z mąką, szczyptą soli i startą gałką muszkatołową. Wlewamy lodowatą wodę, ucieramy ciasto jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki. To wszystko można zrobić w wolnej chwili.

2
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia:

Oczyszczamy pieczarki i cebule kroimy w kostkę. Roztapiamy na patelni drobno pokrojoną słoninę i smażymy pieczarki, wsypujemy cebulę i dusimy przez 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.

Rozwałkowujemy cienko ciasto (do tortownicy o średnicy 22 cm) zostawiając trochę do dekoracji ciasta. Podpiekamy na złoty kolor. W garnuszku ubijamy trzepaczką jajka. Solimy, pieprzymy i wlewamy śmietankę. Ubijamy jeszcze przez chwilę i wsypujemy utarty ser. Mieszamy.

Na podpieczony kruchym cieście kładziemy warstwę pieczarek. Zalewamy emulsją jajeczno — śmietankową. Z reszty ciasta toczymy ruloniki i układamy z nich kratkę. Wstawiamy placek do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i zapiekamy przez 20 minut.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sałatka z kapusty
następny
Zapiekanka z groszkiem
poprzedni
Sałatka z kapusty
następny
Zapiekanka z groszkiem