0 0
Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
250 g Pomidory Pelati w puszce
20 g Koncentrat pomidorowy
1 szt Cebula średnia
1/2 pęczka Natka pietruszki
1/2 szklanki Woda
1/2 łyżeczki Cukier
3 łyżki Oliwa z oliwek
do smaku Pieprz
do smaku Sól
Pozostałe składniki:
500 g Tortellini ze szpinakiem i ricottą
100 g Tarty parmezan
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

Kuchnia:
  • 35 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Składniki

  • Pozostałe składniki:

Opis

Udostępnij

Przyrządzenie tego dania nie wymaga specjalnych umiejętności, ani technik kulinarnych. Jest również odpowiednie dla zapracowanych gospodyń domowych. Proste, szybkie, pożywne i bardzo smaczne. Małe pierożki z nadzieniem zapiekane pod gęstym, pomidorowym sosem, obficie obsypane moim ulubionym parmezanem. Oczywiście zachęcam Was do zrobienia tortellini własnoręcznie. Danie z pewnością będzie smaczniejsze. W szybkiej wersji świetnie sprawdzają się gotowe pierożki.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka lekko się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i jeszcze chwile podsmażamy. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a pomidory rozpadną się. Trwa to około 25-35 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku przyprawami.
Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowane pierożki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy obficie startym parmezanem. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy około 20 minut.
Notes
Do tego dania świetnie sprawdzi się lekkie, mało kwaskowe wino czerwone np. Merlot lub sycylijskie wino Nero d’Avola.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Ucierane ciasto ze śliwkami
następny
Fasolka po bretońsku
poprzedni
Ucierane ciasto ze śliwkami
następny
Fasolka po bretońsku

Dodaj komentarz