fbpx
0 0
Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
150 g Mąka pszenna
125 ml Olej
250 ml Maślanka
220 g Cukier
3 szt Jajko duże
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
2 łyżeczkli Esencja waniliowa
Dodatkowo:
250 g Truskawki
3 łyżki Cukier puder

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami

Kuchnia:
  • 1 godzina i 50 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Pierwsze truskawki, choć jeszcze nie tak słodkie i wygrzane w słońcu jak te lipcowe, to i tak pyszne. Wykorzystałam je do ciasta, które jest niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Podczas pieczenia w domu rozchodzi się niesamowity zapach wanilii i truskawek. Do tego jest wilgotne i smakuje na prawdę wyjątkowo. Do ciasta można wykorzystać ulubione, sezonowe owoce.

(Visited 25 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do białości. Dodajemy olej, maślankę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy truskawki, skórką do dołu. Ja miałam malutkie truskawki, więc układałam je w całości. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 35-40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Moje rady:
Jak uniknąć zakalca:
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- przekrojone owoce zawsze układamy skórką do dołu
- owoce po umyciu powinny być osuszone
- nie należy przesadzać z ilością owoców
- ciasta nie należy zbyt długo mieszać. Proszek do pieczenia reaguje z kwaśną maślanką i jeżeli będziemy zbyt długo mieszać bądź też zwlekać z wstawieniem ciasta do piekarnika, ciasto zamiast rosnąć zacznie opadać i z pewnością będzie zakalec

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Cukinie faszerowane po meksykańsku
następny
Zupa szczawiowa
poprzedni
Cukinie faszerowane po meksykańsku
następny
Zupa szczawiowa

Dodaj komentarz