0 0
Jajka w sosie musztardowym z brokułem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki
8 szt Jajko
350 g Brokuł
50 g Wędzony boczek
150 ml Śmietana 22%
2 łyżki Masło
3 łyżki Mąka
3 łyżki Bulion warzywny
3-4 łyżki Musztarda
szczypta Biały pieprz
szczypta Cukier
szczypta Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Jajka w sosie musztardowym z brokułem

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Porcje 4
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Pamiętam czasy, gdy jajka na twardo z majonezem królowały niemalże na każdym, domowym przyjęciu. Szybka przystawka cieszyła się dużym uznaniem gości. Ja jako dziecko nie bardzo za nią przepadałam. Dziś przedstawiam Wam nową odsłonę tej przystawki: z brokułami i wybornym sosem musztardowym. Wystarczy kilka chwil, aby na Waszym stole zagościła pyszna przystawka, która z pewnością zachwyci Waszych gości, a zwykłe przyjęcie zamieni w spaniała ucztę.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie jajek

Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy palnik i pozostawiamy jajka na 10 minut w wodzie. Po tym czasie przelewamy jajka zimną wodą i odstawiamy. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.Ostudzone jajka obieramy i kroimy na połówki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie brokuła

Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Blanszujemy około 5 minut i odcedzamy na sicie pozostawiając około 300 ml wody w której gotował się brokuł. Brokuła przelewamy zimną wodą, aby zachował piękny, zielony kolor.

3
Zakończ etap

Przygotowanie sosu

Do rondelka wrzucamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Smażymy do wytopienia się tłuszczu i przekładamy na talerz. Do tego samego rondelka wrzucamy masło. Kiedy masło się rozpuści i zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć trzepaczki. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, śmietankę i wodę z brokułów. Wody z brokułów dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Sos powinien być gładki, kremowy, konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy musztardę i przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na półmisek wylewamy 3/4 sosu, układamy połówki jajek i różyczki brokuła. Wierzch dekorujemy pozostałym sosem i posypujemy bekonem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Babka kawowa
następny
Ciasto Latte Macchiato
poprzedni
Babka kawowa
następny
Ciasto Latte Macchiato

Dodaj komentarz