0 0
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki
800 g Krojone pomidory z puszki
150 ml Bulion warzywny
100 ml Śmietana 22%
30 g Tarty ser parmezan
1 szt Cebula mała
1 ząbek Czosnek
1/2 pęczka Świeża bazylia
1 łyżeczka Harrisa w proszku płaska
1/2 łyżeczki Cukier
2 łyżki Oliwa z oliwek
do smaku Sól
do smaku Pieprz
Dodatkowo:
300 g Tortellini szpinak i ricotta
kilka listków Bazylia

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Porcje 3
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

To pyszna zupa, która znacznie różni się od popularnej pomidorówki. Bardzo pomidorowa, lekko pikantna, gęsta, o pięknym kolorze i wspaniałym aromacie. Doskonała w smaku, a jednocześnie bardzo zdrowa. Zawarty w pomidorach likopen wywiera bowiem korzystny wpływ na nasze zdrowie. Latem zupę można przygotować ze świeżych, wygrzanych w słońcu pomidorów. Wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zupy:

300 g tortellini szpinak i ricotta
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i delikatnie blendujemy. W zupie powinny pozostać niewielkie kawałeczki pomidorów. Ponownie stawiamy na gazie, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i chwilę gotujemy, aby smaki się połączyły.
Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje pierożków, zalewamy zupą i dekorujemy listkiem bazylii.
*można zastąpić jogurtem naturalnym

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Drożdżówki z truskawkami
następny
Deser truskawkowo – rabarbarowy
poprzedni
Drożdżówki z truskawkami
następny
Deser truskawkowo – rabarbarowy

Dodaj komentarz