fbpx
0 0
Tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto kruche:
200 g Mąka pszenna
85 g Masło zimne
50 ml Zimna woda
Sól
Składniki na farsz:
250 g Biała kiełbasa cienka
200 ml Śmietanka 18 %
2 szt Jajko
2 szt Cebula czerwona
30 g Ser pleśniowy Blue
Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka Cukier brązowy
2-3 łyżki Krem balsamiczny
1 łyżka Masło
2 ziarenka Ziele angielskie
1 szt Liść laurowy
pęczek Szczypiorek
Pieprz
Sól
Dodatkowo:
1/2 pęczka Szczypiorek

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:

  • Składniki na farsz:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Ta pyszna tarta może być ciekawą przystawką na wielkanocnym stole lub codziennym, smacznym daniem. Kruche ciasto, dobrze doprawiony, aromatyczny farsz i cienka, zakręcona biała kiełbasa. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

(Visited 71 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Zagniatamy ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy wodę i ponownie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

2
Zakończ etap

Przygotowanie farszu:

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minut na małym ogniu. Kiedy cebula puści sok dodajemy cukier, krem balsamiczny, pieprz i sól. Smażymy do momentu, aż cebulka zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty, żółty ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Kiełbasę zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut, wyjmujemy z wody i studzimy.

3
Zakończ etap

Czynności końcowe:

Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem, obciążamy kulkami ceramicznymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie usuwamy kulki ceramiczne i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut, aby ciasto się zrumieniło. Na podpieczone ciasto wykładamy cebulę, zalewamy połową masy jajecznej. Układamy kiełbasę i zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy serem pleśniowym. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 25 minut.
Moje rady:
- ser pleśniowy można zamrozić i zetrzeć na tarce

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Terrina z buraków
następny
Babka czekoladowa z chili
poprzedni
Terrina z buraków
następny
Babka czekoladowa z chili

Dodaj komentarz