0 0
Zupa chrzanowa

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

160 g Włoska surowa szynka można zastąpić boczkiem
1,5 l Bulion drobiowy
6 szt Ziemniak
3 łyżki Chrzan tarty
150 ml Śmietanka 30%
1 szt Cebula
1 łyżka Masło
1 łyżeczka Majeranek
2-3 ząbki Czosnek
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
4 szt Jajko
2 łyżki Szczypiorek

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zupa chrzanowa

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Chrzan, nazywany również słowiańskim żeń-szeniem zajmuje zaszczytne miejsce w tradycji chrześcijańskiej jest nieodzownym elementem świątecznej Wielkanocnej święconki. Zapewnić ma nam przez cały rok zdrowie i siły witalne. Jest również naturalnym antybiotykiem działającym jednak bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu różnych chorób. U nas przedsmak świąt i pyszna zupa chrzanowa.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażamy chwilę uważając, aby cebula się nie przypaliła. Dodajemy do garnka z gotującym się bulionem.
Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy do garnka z bulionem. Całość doprawiamy otartym majerankiem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy chrzan i śmietanę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i solą.
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i studzimy. Szczypiorek drobno kroimy. Na każdy talerz układamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Świąteczne masełko z rzeżuszką
następny
Żurek z hiszpańskim akcentem
poprzedni
Świąteczne masełko z rzeżuszką
następny
Żurek z hiszpańskim akcentem

Dodaj komentarz