Składniki
- 
                                          1,5 litra Bulion drobiowy* można użyć również bulionu warzywnego. Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego
- 
                                          200 g Czerwona soczewica
- 
                                          200 ml Mleko
- 
                                          4 szt Marchewśrednia
- 
                                          1 szt Cebulaśrednia
- 
                                          2 cm Świeży imbir
- 
                                          6 łyżek Passata pomidorowa
- 
                                          3 łyżki Masło
- 
                                          1/3 łyżeczki Pieprz cayenne
- 
                                          1/2 łyżeczki Papryka słodka mielona
- 
                                          do smaku Sól morska
- 
                                          do smaku Pieprz
- 
                                          Dodatkowo:
- 
                                          Natka pietruszki
- 
                                          Gęsty jogurt naturalny
Opis
Ponownie zabieram Was do Turcji, która cieszy się dużą popularnością, nie tylko jeśli chodzi o podróżowanie. Jej bogata i aromatyczna kuchnia przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie – właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Charakteryzuje się niskim IG, jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Dziś przygotowałam wspaniałą zupę z soczewicą, która jest bardzo delikatna i kemowa. Słodkawy smak, który nadaje marchewka przełamuje imbir i ostra papryka.
Kroki
| 1 Zakończ etap | Przygotowanie:Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając. | 



 
                 
                



