0 0
Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 sztuki Filet z kurczaka
250 g Pieczarki
130 ml Białe wino wytrawne
200 ml Śmietanka słodka
1 sztuka Cebula średnia
3 ząbki Czosnek
1 łyżka Mąka pszenna płaska
2 łyżki Oliwa z oliwek
2 łyżki Masło
do smaku Pieprz kolorowy świeżo, grubo zmielony
do smaku Biały pieprz
do smaku Sól
Dodatkowo:
do posypania Natka pietruszki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Witajcie we Francji! – kraju szampana, wina oraz wspaniałych serów. Dzisiejsze danie jest klasykiem tej wyrafinowanej kuchni. Delikatny kurczak w kremowym sosie na bazie białego wina z pieczarkami. To bardzo proste i eleganckie danie, które z pewnością przeniesie Was do kraju, który zachwyca różnorodnością smaków, przepychem podawania dań i oryginalnością.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był rumiany. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty.
Dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Bon appétit !

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Brokuły w sosie czosnkowym
następny
Paella z chorizo i kurczakiem
poprzedni
Brokuły w sosie czosnkowym
następny
Paella z chorizo i kurczakiem

Dodaj komentarz