Składniki
- 
                                          500 g Mąka
 - 
                                          250 g Miód
 - 
                                          3/4 szklanki Cukier
 - 
                                          1 łyżeczka Soda oczyszczonapłaska
 - 
                                          1 sztuka Jajko
 - 
                                          2 łyżeczki Napar z mocnej kawy
 - 
                                          1 łyżeczka Goździkzmielone
 - 
                                          1 łyżeczka Cynamon
 - 
                                          szczypta Kardamon
 - 
                                          szczypta Gałka muszkatołowa
 - 
                                          1 sztuka Skórka cytrynowaz całej cytryny
 - 
                                          1/2 kostki Masło
 
Opis
Pierniczki na choinkę. Aromatyczne i bardzo smaczne. Malowanie ich to radość dla całej rodziny. Smaczne, wypróbuj ten przepis.
Kroki
| 
                       1 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie:Miód ucieramy w misce z masłem (może być lekko podgrzane), cukrem i jajkiem. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (wymieszane z 2 łyżkami ciepłej i zimnej kawy) i skórkę cytrynową. Ucieramy i wsypujemy przesianą mąkę i sodę. Zagniatamy ciasto i starannie przykryte odstawiamy do lodówki na 2 - 3 dni (ale można i na dwa tygodnie). W dniu pieczenia pierników wyjmujemy ciasto z lodówki, przygotowujemy stolnicę, foremki i odpowiednią ilość miejsca na świeżo upieczone pierniki, które muszą stygnąć leżąc płasko na pergaminie. Gdy ostygną można zacząć niesamowitą zabawę w dekorowanie przepysznych świątecznych pierników.  | 
                  




                
                



