0 0
Babka Wielkanocna Sakramentka

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
6 szt Żółtko
4 szt Jajko
15 dag Masło
3/4 szklanki Cukier
2 torebki Cukier waniliowy
2.5 szklanki Mąka
4 dag Świeże droźdże
5 łyżek Śmietanka
odrobinę Skórka pomarańczowa

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Babka Wielkanocna Sakramentka

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Wielkanoc bez Babki? Nie może być dla tego Babka Sakramentka jest idealna.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zaczynu drożdżowego

Wymieszaj drożdże w garnuszku z łyżeczką cukru, letnią śmietanką i 3 łyżkami mąki, odstaw w ciepłe miejsce.

2
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta

Utrzyj masło na puszystą pianę, wsyp 1/2 szklanki cukru i ucieraj dodając po jednym żółtku (w sumie dziesięć). Białka wstaw do lodówki. Pamiętaj, że od puszystości ciasta zależy delikatność ciasta i ucieranie mikserem powinno trwać około 15 minut a w makutrze 30 minut.

Kiedy drożdże "zakipią" (czyli zaczyn dotknięty palcem opada), wlej je do masy żółtkowej i ucieraj jeszcze wszystko przez 5 minut. Wsyp mąkę i starannie utrzyj ciasto drewnianą łyżką. Ubij białka ze szczyptą soli. Wsypuj do piany resztę cukru, cukier waniliowy i ubijaj, aż będzie lśniąca. Dodaj jeszcze skórkę pomarańczową i przelej ciasto (ma płynną konsystencje) do dużej babkowej formy, sowicie posmarowanej masłem i posypanej mgiełką mąki. Ale nie do pełna! Ciasto niemal podwoi swoją objętość.

3
Zakończ etap

Kroki końcowe

Kiedy babka wypełni formę, wstaw ją do piekarnika średnio nagrzanego (do 140 stopni), a gdy jeszcze podrośnie, zwiększ temperaturę do 180 stopni. Po 40 minutach wbij patyczek i sprawdź, czy jest gotowa do wyjęcia z piekarnika. Jeszcze ciepłą posmaruj roztopionym masłem i posyp grubą warstwą cukru pudru, albo udekoruj lukrem

przepis-y

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Jabłecznik
następny
Sernik krakowski
poprzedni
Jabłecznik
następny
Sernik krakowski

Dodaj komentarz