0 0
Ciasto czekoladowo-kokosowe

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
225 g Mąka tortowa
250 ml Mleko
120 g Masło solone
180 g Cukier puder
30 g Ciemne kakao
75 g Wiórki kokosowe
2 szt Jajko duże
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki Esencja kokosowa
Polewa:
200 g Gorzka czekolada
180 g Masło

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Polewa:

Opis

Udostępnij

Jak zapewne wiecie, mam ogromną słabość do czekoladowych ciast i wszelkich innych wypieków, zawierających czekoladę. Mogłabym zrezygnować ze wszystkich innych produktów, ale bez czekolady nie potrafię wręcz żyć. Poniższy przepis należy do jednych z moich ulubionych. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wilgotne, a zarazem delikatne i puszyste. Idealne na leniwe, niedzielne popołudnie z filiżanką dobrej kawy.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

W misce mieszamy mąkę, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło, dodajemy cukier puder i esencję kokosową.Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian z mlekiem mieszankę mączną.
Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy o wymiarach 20 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180'C lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Następnie studzimy na kratce.

2
Zakończ etap

Przygotowanie polewy:

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej. Ciasto kroimy ząbkowanym nożem na dwa blaty. Dolny blat smarujemy 1/3 polewy, układamy górną warstwę ciasta na wierzchu i smarujemy pozostałą polewą. Ciasto można podawać ze świeżymi owocami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Faszerowane jabłka
następny
Pieczeń na niedzielę
poprzedni
Faszerowane jabłka
następny
Pieczeń na niedzielę

Dodaj komentarz