0 0
Filet rybny w magicznej zalewie

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 kg Filet z dorsza lub innej ryby
500 ml Kieczup pikantny Kotlin koniecznie ten, ponieważ ryba wyjdzie mdła - sprawdzone!
1 litr Woda
125 ml Ocet 9 %
2 sztuki Cebula
2 sztuki Papryka czerowna lub żółta
2 ziarenka Ziele angielskie
4 sztuki Liść laurowy
Panierka:
Mąka
Jajko
Sól
Pieprz
Papryka słodka mielona
do smażenia Olej

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Filet rybny w magicznej zalewie

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Panierka:

Opis

Udostępnij

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Martę K. Ryba w magicznej zalewie, przystawka dla całej rodziny. Wyjątkowo aromatyczna. Musisz wypróbować.

(Visited 311 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Filety rybne przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Następnie panierujemy w wcześniej przygotowanej panierce (mąka, jajko i odrobina papryki słodkiej). Czynność panierowania powtarzamy dwukrotnie (obtaczamy w mące i jajku). Rybę smażymy na nie rozgrzanym mocno jeszcze oleju, po czym zwiększamy ogień. Gdy ryba nabierze chrupiącej skórki, ponownie zmniejszyć ogień - warto każdą porcję ryby smażyć na czystej patelni, tak by nie zbierała resztek z wcześniejszego smażenia.

Usmażoną rybę układamy w słoikach wraz z pokrojoną w kostkę lub cienkie paski paprykę.

Teraz możemy przygotować zalewę. Mieszamy wodę z octem, cebulą pokrojoną w piórka, keczupem, ziarnami ziela angielskiego i liściami laurowymi. Zagotowujemy. Gorącą jeszcze zalewamy rybę i paprykę, zakręcamy słoiki. Gdy całkowicie wystygną chowamy je do lodówki na 2 - 3 dni, aż osiągnie idealny smak. Po tym czasie ryba jest już gotowa do zjedzenia.

Nadałam temu przepisowi tak nietypową nazwę, gdyż jestem osobą, która nie lubi ryb w zalewie, a tę mogłabym jeść kilogramami. Przepis otrzymałam od teściowej i odrobinę go zmodyfikowałam. Ostrzegam nie jest to danie zawierające mało kalorii, ale jak raz spróbujecie to po prostu zapiszecie sobie ten przepis i będziecie robić już do końca życia. Rybą zajada się cała moja rodzina. Nawet siostra, która ryb w połączeniu z octem nie trawi. Zapraszam do wspólnego gotowania i co najważniejsze do podzielenia się waszymi wrażeniami po zrobieniu i zjedzeniu rybki. Życzę Państwu smacznego!

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Żytni chlebek na zakwasie
następny
Pieczeń wieprzowa ze śliwkami
poprzedni
Żytni chlebek na zakwasie
następny
Pieczeń wieprzowa ze śliwkami