0 0
Karkówka w sosie słodko-pikantnym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
5 plastrów Karkówka
150 g Pieczarki
2 sztuki Cebula średnie
1 łyżka mielona papryka słodka
1 łyżeczka Pieprz cayenne
2 łyżki Sos sojowy
2 łyżki Oliwa z oliwek
Składniki na sos:
200 ml Woda
2 ząbki Czosnek
4 łyżki Koncentrat pomidorowy
6 łyżek Słodki sos chili
1/2 łyżki Sos piri piri
Pieprz
Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Karkówka w sosie słodko-pikantnym

Kuchnia:
  • Porcje 5
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na sos:

Opis

Udostępnij

Ostatni dzień listopada skrywa coraz krótsze i chłodniejsze dni. Sprawdzoną metodą na te pierwsze, jesienne chłody oprócz tradycyjnej pierzyny czy ciepłego kaloryfera są właśnie rozgrzewające dania. Ciepłe posiłki dodają energii, a przede wszystkim poprawiają nastrój. Krucha, mięciutka karkówka w słodko-ostrym sosie z pieczarkami i cebulką wydaje się idealnym daniem na tą porę roku.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Plastry karkówki nacieramy oliwą połączoną z sosem sojowym. Nacieramy pieprzem cayenne i słodką papryką. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy w ósemki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu:

Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy, sos chili, sos piri piri i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy z obu stron karkówkę. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 sosu, układamy połowę cebuli i pieczarek. Na warzywach układamy plastry karkówki i przykrywamy pozostałą cebulą i pieczarkami. Na wierzch wylewamy resztę sosu.
Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy 70-80 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami. Do dania świetnie pasuje dodatek w postaci ogórka kwaszonego.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kokosowa pianka z truskawkami
następny
Caldo verde
poprzedni
Kokosowa pianka z truskawkami
następny
Caldo verde

Dodaj komentarz