0 0
Mazurek makowo -kajmakowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

200 g Mak suchy
100 g Cukier
60 ml Mleko 3,2 %
3 szt Jajko
1 łyżka Mąka ziemniaczana
1 łyżka Tarta bułka
1/4 łyżeczki Soda oczyszczona
szczypta Sól
Dekoracja:
400 g Masa kajmakowa
50 g Czekolada gorzka

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Mazurek makowo -kajmakowy

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Dekoracja:

Opis

Udostępnij

Mazurek to tradycyjne ciasto, wypiekane w okresie Wielkanocy. Najczęściej spotykany na spodzie z kruchego ciasta z różnymi dodatkami i wielkanocnymi ozdobami. To proste, słodkie ciasta o przeróżnych smakach i ciekawych dekoracjach. W tym roku przygotowałam mazurek na kruchym, makowym cieście ze słodką masą kajmakową. Fantazyjna dekoracja sprawia, że mazurek wygląda jak deska.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Do rondelka wsypujemy mak, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 20 minut. Odsączmy na sicie pozostawiamy go tak na kilka godzin, aby z maku całkowicie pozbyć się nadmiaru wody. Suchy mak mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę i sodę dodajemy do ciasta makowego i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-35 minut. Na spodzie makowym rozprowadzamy równo kajmak. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzla malujemy wzór deski na wierzchu ciasta.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Babka czekoladowa z chili
następny
Biała kiełbasa na karmelizowanej czerwonej cebuli
poprzedni
Babka czekoladowa z chili
następny
Biała kiełbasa na karmelizowanej czerwonej cebuli

Dodaj komentarz