fbpx
0 0
Młoda kapusta z chorizo

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 główka Młoda kapusta
400 g Kiełbasa chorizo
1 sztuka Czerwona papryka chilii
1 sztuka Cebula
150 ml Woda
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
3 łyżeczki Papryka słodka mielona
3 łyżki Koperek
2 szczypty Cukier
Pieprz cayenne
Pieprz
Oliwa z oliwek
Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Młoda kapusta z chorizo

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

W sezonie wiosenno-letnim co najmniej raz na dwa tygodnie jadamy klasyczny bigos z młodej kapusty. Od dawna jednak myślałam o połączeniu młodej kapusty z aromatyczną, hiszpańską kiełbasą chorizo. To dość nietypowe połączenie okazało się świetnym daniem, które pokochaliśmy od pierwszego widelca. Dodatek chorizo sprawia, że nasza Polska, młoda kapusta nabiera charakteru, a danie jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, papryczkę chili i smażymy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w półplasterki chorizo i chwilę smażymy. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę (woda powinna przykryć dno garnka).
Gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy dalej przez 10-15 minut. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek. Danie podajemy z młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Nutella biała z jabłek
następny
Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem
poprzedni
Nutella biała z jabłek
następny
Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

Dodaj komentarz