0 0
Rożki z pieczarkami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
400 g Mąka
40 g Świeże droźdże
3 łyżki Mleko 3,2 %
1 łyżka Cukier
1 szklanka Śmietana zakwaszana
150 g Masło
Składniki na farsz:
500 g Pieczarki
2 szt Cebula
2 łyżki Masło
1 łyżka Olej słonecznikowy
2 szt Jajka na twardo
do smaku Sól
do smaku Pieprz
1 łyżka Sok z cytryny

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Rożki z pieczarkami

Kuchnia:
  • 3 godziny
  • Trudny

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Składniki na farsz:

Opis

Udostępnij

Przepis choć trochę czasochłonny, godny polecenia. Rożki z pieczarkami to idealna przystawka do czerwonego barszczu na świątecznym stole. Chrupiące i aromatyczne. Zaskocz swoich bliskich i wykonaj a to danie. Polecamy.

(Visited 258 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Utrzeć drożdże z letnim mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstawić by zakipiało. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Dokładnie siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto wolniejsze niż ma pierogi. Posypać mąką, przykryć rozgrzaną miską i pozostawić na godzinę. Gdy ciasto zacznie rosnąć, położyć je na posypanej mąką stolnicy, rozwałkować na prostokąt o bokach 20 x 30 cm, obłożyć cienkimi plastrami schłodzonego masła, zawinąć w rulon i rozwałkować. Czynność zawijania i rozwałkowywania powtórzyć czterokrotnie. Wstawić ciasto do lodówki i wyjąć po godzinie.

2
Zakończ etap

Przygotowanie farszu:

Grzyby należy starannie umyć, oczyścić i zemleć. Polać sokiem z cytryny. Następnie przełożyć do rondla z rozgrzanym masłem i olejem, smażyć tak długo, aż odparuje z nich sok. Wtedy dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć jeszcze przez przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, spróbować czy cebula nie jest surowa. Zdjąć z ognia, wymieszać z drobno posiekanymi jajkami. Można przyprawić jeszcze ząbkiem czosnku.

3
Zakończ etap

Przygotowanie rożków:

Wcześniej przygotowane ciasto wyjąć po godzinie z lodówki, podzielić na dwie części, cieniutko rozwałkować i kroić radełkiem na kwadraty. Każdy nadziewać pieczarkowym farszem, zlepiać w trójkąty, smarować rozbitym białkiem i piec w temperaturze 200 st C aż się paszteciki przyrumienią.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Postny barszcz czerwony
następny
Paszteciki z kapustą i grzybami
poprzedni
Postny barszcz czerwony
następny
Paszteciki z kapustą i grzybami

Dodaj komentarz