Składniki
- 
                                          500 g Śledzie solone - Mleczaki
- 
                                          200 ml Przecier pomidorowy
- 
                                          100 ml Olej
- 
                                          150 g Rodzynki
- 
                                          3 szt Cebulaśrednie
- 
                                          1 łyżka Koncentrat pomidorowy
- 
                                          1 łyżeczka Sos tabasco
- 
                                          1/2 szt Cytryna
- 
                                          1/2 łyżeczki Sól morska
- 
                                          1/2 łyżeczki Cukier
Opis
Jedną z dwunastu wigilijnych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole są zdecydowanie śledzie. W śmietanie, w oleju, po kaszubsku czy japońsku — są symbolem postu i wyczekiwania. Naszym faworytem są śledzie po sułtańsku, gdyż zdecydowanie wolimy ostre smaki. Śledzie po sułtańsku sprawdzą się również jako wspaniała przekąska czy też zakąska na różne okazje.
Kroki
| 1 Zakończ etap | Przygotowanie:Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez dwie godziny. Następnie odcedzamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut, następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. | 
| 2 Zakończ etap | Moje rady:- śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach | 




 
                 
                



