0 0
Krem z kalafiora

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
700 g Kalafior
250 ml Bulion warzywny
200 ml Mleko 3,2 %
1 sztuka Cebula
1 sztuka Korzeń pietruszki
1/2 sztuki Korzeń selera średniego
1 sztuka Por mały
2 ząbki Czosnek
2 łyżki Masło
Biały pieprz
Sól
Dodatkowo:
Czarnuszka
Płatki migdałowe

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Krem z kalafiora

Kuchnia:
  • 45
  • Porcje 4
  • Łatwy

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Kremy warzywne poza tym, że są zdrowe i pełne witamin, mają jeszcze jedną zaletę — ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Są rozgrzewające, sycące i łatwe w przygotowaniu. Jest to również znakomity sposób na przemycenie do naszej diety sporej ilości warzyw. Krem z kalafiora jest bardzo przyjemny w smaku. Ma jedwabistą, kremową konsystencję. Dodatek czarnuszki i chrupiących migdałów sprawia, że zupa nabiera charakteru.

(Visited 154 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki. Pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, pora myjemy i kroimy w grube plastry. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
Pod koniec dodajemy mleko i miksujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę bulionu lub mleka. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością białego pieprzu. Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy płatki migdałowe i prażymy. Zupę przed podaniem dekorujemy czarnuszką i płatkami migdałowymi.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Galareta wieprzowo-drobiowa
następny
Kokosowa pianka z truskawkami
poprzedni
Galareta wieprzowo-drobiowa
następny
Kokosowa pianka z truskawkami

Dodaj komentarz