0 0
Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

400 g Filet z Tilapii
Pieprz cytrynowy
Sól morska
Oliwa z oliwek
Składniki na Purée:
500 g Ziemniak
300 g Korzeń selera
2 łyżki Masło
Biały pieprz
Sól morska
Składniki na sos jabłkowy:
175 ml Sok jabłkowy jednodniowy
1 szt Jabłko
1 łyżka Sok z cytryny
1 łyżka Mąka ziemniaczana płaska
Pieprz cytrynowy
Składniki na salsę z ogórków:
300 g Ogórek kiszony
5 szt Papryka konserwowa
1 szt Cebula
2 łyżki Zalewa z papryki konserwowej

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na Purée:

  • Składniki na sos jabłkowy:

  • Składniki na salsę z ogórków:

Opis

Udostępnij

Do tego dania zainspirował mnie przepis Leona Knapskog, znanego restauratora z Norwegii. Nie do końca wierzyłam w różnorodność smaków, ale danie okazało się niebywale zaskakujące. Wprowadziłam kilka zmian, dodałam odrobinę fantazji w postaci odświeżającej sałatki. Całość wspaniale zagrała, danie zdecydowanie wszystkich urzekło.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie Purée:

Selera i ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. Warzywa zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości (ziemniaki i selera gotujemy osobno). Ugotowane warzywa przekładamy do miski, dodajemy masło, przyprawy i blendujemy na gładkie i jednolite purée.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu jabłkowego:

Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy sok jabłkowy. Dodajemy pokrojone jabłko i sok z cytryny. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 2 minut. Następnie dodajemy po troszeczku mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Najlepiej użyć do tego trzepaczki. Sos nie może być zbyt gęsty. Jeśli sos zbyt zgęstnieje możemy dodać odrobinę soku jabłkowego.

3
Zakończ etap

Przygotowanie salsy z ogórków:

Ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę i odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę konserwową. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy 2-3 łyżki zalewy z papryki i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem kolorowym.

4
Zakończ etap

Przygotowanie ryby:

Rybę z każdej strony delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy oliwę i smażymy filety z każdej strony na złoty kolor.
Moje rady:
- do sosu najlepiej użyć naturalnego soku jednodniowego. Soki w kartonach są zbyt słodkie

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Waniliowy sernik z białą czekoladą
następny
Włoski SERNIK czekoladowy
poprzedni
Waniliowy sernik z białą czekoladą
następny
Włoski SERNIK czekoladowy

Dodaj komentarz