Bigos jest tradycyjną potrawą charakterystyczna dla polskiej i litewskiej kuchni, a jego historia sięga XVI wieku. Mówi się, ze w każdym domu bigos smakuje inaczej. I faktycznie nie ma jednego...
Funnel Cakes to przysmak pochodzący z Ameryki Północnej. Króluje na festynach, imprezach sportowych, targach czy nadmorskich kurortach. Tam właśnie można...
Każda potrawa ma swoją historię – faworki również. Pierwsze faworki rzekomo pochodzą z piekarni „Fawor” w Poznaniu. Powstały zupełnie przez przypadek. Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta...
Doughnuts’y to amerykańskie pączki, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. W Stanach Zjednoczonych stanowią nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest...
W kuchni staropolskiej pieczenie bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Duże i pięknie ozdobione babki wraz z mazurkami stanowią...