Kapusta z grochem to danie typowo zimowe, gdyż jest bardzo pożywne i sycące. Idealnie ugotowana potrawa powinna być lekko kwaśna, solidnie doprawiona czarnym pieprzem i majerankiem. Groch nie powinien się...
Do tego dania zainspirował mnie przepis Leona Knapskog, znanego restauratora z Norwegii. Nie do końca wierzyłam w różnorodność smaków, ale danie okazało się niebywale zaskakujące. Wprowadziłam kilka zmian, dodałam odrobinę...
Sernik to popularny i ponadczasowy deser. Polskie serniki znane i lubiane są jednak nie tylko w naszym kraju. Może o tym świadczyć fakt, że przepis na sernik krakowski – nazywany...
Historia sernika sięga czasów starożytnych, kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta. Ówczesny sernik stanowił...
Chrzan, nazywany również słowiańskim żeń-szeniem zajmuje zaszczytne miejsce w tradycji chrześcijańskiej jest nieodzownym elementem świątecznej Wielkanocnej święconki. Zapewnić ma nam przez cały rok zdrowie i siły witalne. Jest również naturalnym...
Rzeżucha przede wszystkim kojarzy się z Wielkanocą. Wtedy pojawia się w domach, ale jedynie jako element ozdobny. Tak się przyjęło, że jest to jeden z symboli Wielkanocy i przez pozostałą...
Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych momentów Świąt Wielkiej Nocy. W rodzinnym gronie siadamy do stołu zastawionego pysznymi potrawami, by...
Mazurek to tradycyjne ciasto, wypiekane w okresie Wielkanocy. Najczęściej spotykany na spodzie z kruchego ciasta z różnymi dodatkami i wielkanocnymi...
Słodka czekolada i pikantne papryczki chili – jedno z najlepszych połączeń, jakie ludzkość wymyśliła. Babka jest przepyszna!!! Wilgotna, mocno czekoladowa...
Ta pyszna tarta może być ciekawą przystawką na wielkanocnym stole lub codziennym, smacznym daniem. Kruche ciasto, dobrze doprawiony, aromatyczny farsz i cienka, zakręcona biała kiełbasa. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło...
Terrina z buraków to świetny pomysł na przystawkę. Idealnie nada się również na Wielkanocny stół. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgorzatę H. z bloga Wędrówki po kuchni.